image
image
image
Vidikovci

Turistički vidikovac Gajina u Gornjim Majkovima

Naselje Majkovi nalazi se u sklopu Dubrovačko-neretvanske županije. Smješteno je uz mjesnu cestu Slano – Trsteno, tj. na trasi stare Napoleonove ceste (ili Marmontove ceste). Majkovi su s tri strane okruženi visokim brdima, a strana koja je otvorena prema moru pruža pogled na nezaboravne horizonte. Prolazeći Gornjim Majkovima naići ćete na gostoljubive mještane koji se uglavnom bave poljoprivredom, maslinarstvom, vinogradarstvom i pčelarstvom.

Ovaj netaknuti komadić prirode idealan je za aktivni odmor na otvorenom. Na jugu se nalazi brdo naziva Grdanji vrh, a nasuprot njega brdo zvano Želin glas, s kojeg se pruža predivan pogled prema Dubrovniku, okolnim otocima i moru. Ispod brda Želin glas nalazi se proplanak kroz koji prolazi Napoleonova cesta ispod koje su strme stijene i bogata, gusta crnogorična šuma sve do mora. Taj proplanak zove se Gajina, a nadaleko je poznat i njegov vidikovac na čak 420 metara visine. Pogled s vidikovca Gajina puca od poluotoka Pelješca i nacionalnog parka Mljeta do Elafita prema jugu i Otrantu. Do njega je najbolje stići pješice ili biciklom kao dobar vid aktivnog odmora, a kod vidikovca se nalazi i odmorište i “bike-self-service”. Dodatni poticaj za obilaženje ovog područja biciklom je i tematska biciklistička staza “Stećci Dubrovačkog primorja”. Na stazi se nalazi šest lokaliteta i povijesnih nalazišta vrijednih kratke pauze od pedaliranja: Novakovo greblje u Čepikućama, crkva sv. Martina u Čepikućama, Vlaško greblje u Smokovljanima, crkva sv. Vida i Modesta u Smokovljanima, crkva Rotonda u Ošlju i Greblje Bistrina. Ovi povijesni nalazi potvrđuju kontinuitet življenja na ovim prostorima od prapovijesti do srednjeg vijeka kad su Majkovi zajedno s ostatkom Dubrovačkog primorja pripali Dubrovačkoj Republici, iako je područje Majkova još uvijek nedovoljno arheološki istraženo.

Spoj bijelog kamena, modrog mora i raslinja stvara prekrasne kontraste, stoga ne čudi činjenica da su Majkovi na popisu omiljenih ruta mnogih cikloturista, a vidikovac Gajina mnogi prozivaju najljepšim na Jadranu. Vozeći se stazama, cestama i puteljcima ovoga kraja naići ćete na vjetroelektrane, a mirisi samoniklog ljekovitog bilja poput ružmarina i vrijesa dodat će onu posebnu, dalmatinsku notu.

 

Fun fact: Zbog očuvanja populacije riječne kornjače koja je jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Republici Hrvatskoj te je samim time i strogo zaštićena, Lokve u Majkovima nedavno su proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj. 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search