image
image
Zaštićena područja i parkovi

Povijesni prostor Nakovana

Nakovana spada među najstarija naselja na Pelješcu. Arheolozi su potvrdili da je naselje postojalo prije 8000 godina. Nakovana se nalazi na zapadnom dijelu Pelješca uz cestu koja od Vignja vodi prema Lovištu. Prostor Nakovane sastoji se od dva sela – Gornja Nakovana i Donja Nakovana. Iako naselje postoji tisućama godina, prema popisu stanovništva iz 2021. ono ima jednog stanovnika. Naselje je stalo s razvojem tijekom 19. stoljeća, a posebno je poguban bio Drugi svjetski rat, kada je talijanska vojska spalila Donju Nakovanu. Većina je stanovnika tad pobjegla i odselila, a samo je naselje ostalo u nemilosti pljačkašima koji su u godinama nakon rata pokrali sve što je imalo vrijedilo.

Danas je prostor Nakovane prazan od ljudi, međutim pruža jedinstveno svjedočanstvo nekoliko tisuća godina kontinuiranog življenja. Uz življenje neizbježno ide i pokapanje mrtvih. Na prostoru Nakovane pronađene su posmrtne gomile. Riječ je o vrijednim arheološkim nalazištima grobnica nekadašnjih stanovnika. Svi se grobovi nalaze na središnjem dijelu poluotoka, dok ih prema moru nema.

Na cijelom je području pronađeno pedesetak grobnica. Najviše ih je na brdu Zmijina – njih desetak. Na tom je malom prostoru pronađeno grobište iz 4. stoljeća prije Krista. Svega dva metra dalje najprije su pronađeni ostaci brončanih ukrasa, a zatim i kostiju. Ta je grobnica datirana u 11. stoljeće prije Krista. Okolo gomila su pronađeni i ostaci rimskih projektila kojima su Rimljani tijekom napada iz praćaka gađali lokalno stanovništvo.

Osim gomila na ravni brda i oko njega, najbolje istraženi arheološki lokalitet je špilja Spila. Špilja je bila korištena od ranog neolitika do kasnog brončanog doba u različite funkcije – za potrebe povremenog staništa, kao sklonište i kao zaklonište. Danas je zaštićena kao kulturno dobro. Jedna sporedna i donekle skrivena dvorana špilje služila je kao ilirsko svetište tadašnjim stanovnicima, koji su u špilji tražili pomoć viših sila. Korištenje svetišta datirano je u razdoblje od 4. do 1. stoljeća prije Krista. U tom su dijelu špilje pronađeni brojni ostaci antičkih keramičkih posuda, ponajviše uporabne prirode. Arheolozi su tijekom svojih istraživanja pronašli na tisuće komada keramičkih ostataka ponajviše čaša, vrčeva i šalica. Neki su od njih oslikani, a neki sadrže i kratke natpise grčkim alfabetom i rimskom latinicom.

 

Fun fact: Špilja Spila je otkrivena slučajno tijekom uobičajenih arheoloških istraživanja 1999. na prostoru Nakovane. Istraživači su dvije godine tajili njezin pronalazak ne bi li je sačuvali od pljačke prije negoli je ozbiljno istraže 2001. godine.

image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search