image
image
Zaštićena područja i parkovi

ZOI vinogradarski lokaliteti Dingač i Postup

Svi istinski ljubitelji vina u Hrvatskoj znaju da je Pelješac sinonim za kvalitetna crna vina. Pritom su dva vinogradarska položaja posebno istaknuta u njihovim bilježnicama – Dingač i Postup.

Dingač i Postup su najpoznatiji položaji za uzgoj vinove loze na poluotoku Pelješcu i oba nose oznaku ZOI – zaštićena oznaka izvornosti! To znači da vina čije je grožđe uzgojeno na spomenutim položajima imaju određene prepoznatljive posebnosti zbog kojih su posebno na cijeni. To također znači da je proizvodnja vina ograničene količine te da tla jednog i drugog položaja daju specifične okuse vinima. Vlasnici vinograda moraju čuvati krajobrazna obilježja vinogradarskih položaja. Potporni suhozidi moraju biti očuvani, a za njihovu je gradnju ili popravak obavezno korištenje materijala sa spomenutih položaja. Dovoženje zemlje s nekog drugog položaja nije dozvoljeno. Tla su škrta, položaji osunčani i zaštićeni od jakih vjetrova. Bolesti također nisu česte. Položaji Dingač i Postup su vrlo slični vinogradarski položaji, s time da je Dingač nešto strmijih padina.

Dingač je najpoznatiji vinogradarski položaj u Republici Hrvatskoj te su vina s tog područja na cijeni i međunarodno priznata već desetljećima. Dingač je prvo zaštićeno vrhunsko vino u Hrvatskoj. Zaštićeno je 1965., dok je Postup zaštićen 1967. kao vrhunsko vino.

Postup i Dingač su također i nazivi za vina sa spomenutih položaja, što nije česta praksa u Hrvatskoj, ali kad probate bilo koje od ova dva vina, točno znate gdje je ono proizvedeno. Također znate i da su oba vina napravljena od autohtone hrvatske sorte crnog grožđa – plavac mali! To su kristalna vina tamno crvene boje, a sam okus vina ovisi o tehnologiji proizvodnje i načinu čuvanja vina. Sva su vina srednjih do povišenih alkohola i izraženih mirisa te niskih kiselina. Blago trpka, izrazito sortna vina koja jednostavno treba kušati i u njima uživati da biste znali više o Postupu, Dingaču i Pelješcu.

Prilikom obilaska vinarija koje proizvode Dingač i Postup obavezno izvadite fotoaparate i uživajte u vrlo slikopisnim predjelima osunčanih peljeških padina omeđenih suhozidima, tradicijskom vještinom građenja na suho.

Fun fact: Bobice plavca malog dozrijevaju vrlo dugo pa se prilikom berbe na istom grozdu nalaze prosušene bobice, zrele bobice i one nedovoljno zrele, što vinu daje specifičnu ukupnost okusa.

image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search