image
Pod zaštitom

Sarajevska pivara EW

Preteča današnje pivovare bila je tvornica u Kovačićima, koju je 1864. godine osnovao Josef Feldbauer iz Stare Gradiške, Hrvatska. U to vrijeme otvaranje pivovare bio je događaj dana. Nazočilo je mnogo ljudi, a u počasno mjesto zauzeo je bosanski guverner Topal Osman Paša.


Gotovo 70 godina kasnije, 1930., događaj je opisan u novinama Jugoslovenski list: “Točenje prvog piva bilo je prilično svečano. U hladovini šljivara, u dolini više pivovare, prostrli su se ćilimi s jastucima i jastucima za goste, a postavljeni su okrugli stolnjaci prekriveni predjelima. Na kraju voćnjaka, pored izvora, pekla su se janjci na ražnju.”


Feldbauerov pothvat nije uspio, pa je pivovaru 1870. preuzeo Andrija Gerdoutsch, Slovenac koji joj je dao nadimak “Češka pivovara”. Nekoliko godina ranije, Risto Tredulović iz Ljubinja otvorio je i malu pivovaru u Lukavici kod Sarajeva. Pivovara je zapala u teška vremena 1914. godine Sarajevskim atentatom, koji se dogodio samo nekoliko stotina metara dalje i doveo do Prvog svjetskog rata. Nakon rata pivovara je pripadala jednom bečkom fondu do nacionalizacije 1923. Nakon Drugog svjetskog rata, 3. svibnja 1947. Dionička pivara Sarajevo postaje Sarajevska pivara. Pivovara je rasla tijekom narednih desetljeća, sve do 1991. godine, što je čini jednom od četiri najbolje pivovare u bivšoj Jugoslaviji. Početkom 1990-ih privatizirali su ga radnici, na čelu s upravom. Posljednji rat bio je još jedno tragično poglavlje u povijesti Pivare. S obzirom da se nalazila na izvoru pitke vode, koji je stavljen na raspolaganje stanovnicima opkoljenog Sarajeva, pivovaru je pogodilo nekoliko stotina granata, a deseci Sarajlija su ubijeni ili ozlijeđeni čekajući u redu za vodu. No, pivovara je nastavila s proizvodnjom i u najtežim vremenima. Nakon rata, Sarajevska pivara je obnovljena i ponovno je postala vodeći proizvođač piva u BiH, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova. Kompleks pivovare, koji je izgrađen mješavinom orijentalnog i klasičnog europskog arhitektonskog stila, stavljen je na listu nacionalnih spomenika BiH na čekanju u godinama nakon posljednjeg rata.


Danas je ovaj objekt više od samo pivovare, u njemu se nalazi i Pivnica HS i Muzej sarajevske pivovare, u kojem su izloženi predmeti koji dijele divne priče o povijesti kuhanja piva, kao i o životu u Sarajevu tijekom cijelog razdoblja. . No, najvažniji trenutak u povijesti sarajevskog pivarstva bio je 1881. godine, kada je bečki poduzetnik Heinrich Löwe otvorio pivovaru na Bistriku, na izvoru velikog izvorišta visoke kvalitete. Godine 1893. pivovare u Bistriku, Kovačićima i Lukavici spojene su u jedinstvenu tvrtku pod nazivom Dionička pivara Sarajevo, koja će kasnije postati jedna od najvećih pivovara u Austro-Ugarskoj.

image

VIJESTI - PONUDE

No news available

Contact

Address

Franjevačka 15

Telephone

+387 33 491 100

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. https://sarajevska-pivara.com/

 

Search