image
image
Crkva

Katedrala Srca Isusova EW

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, poznata kao sarajevska katedrala, najveća je katedrala u Bosni i Hercegovini. Sjedište je vrhbosanskog nadbiskupa i središte katoličkog bogoslužja u gradu. Katedrala se nalazi u gradskoj četvrti Starog grada.


Katedrala Srca Isusova jedna je od najreprezentativnijih neogotičkih crkava u Bosni i Hercegovini. Katedralu je projektirao Josip Vancaš, koji je inspirirao katedralu Notre Dame u Dijonu u Francuskoj i katedralu St. Teyn u Pragu. 1997. godine, samo dvije godine nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, papa Ivan Pavao II posjetio je katedralu i poslao poruku pomirenja iz Sarajeva. Njegov kip danas stoji ispred ulaza u crkvu.


Zahvaljujući Vancaševom velikom talentu, sarajevska katedrala je na kraju postala potpuno nova i autentična građevina, koja se također lijepo uklopila u okolinu, s Gazi Husrev-begovim Hamamom (turskim kupatilom) u pozadini.


Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, a freske je radio poznati talijansko-njemački slikar Alexander Maximilian Seitz.


Katedrala Srca Isusova izgrađena je u čast Presvetog Srca Isusova, važnog katoličkog koncepta. Radovi su započeli 25. kolovoza 1884., a dovršeni su istog mjeseca 1889. Otvorenju je bio nazočan dubrovački biskup. Zgrada je oštećena tijekom opsade Sarajeva, ali nije potpuno uništena, a šteta je u međuvremenu sanirana. Zgrada se često koristi kao simbol grada: dizajn iznad vrata Katedrale dio je zastave i pečata Kantona Sarajevo.

image
image

VIJESTI - PONUDE

No news available

Contact

Address

Trg Fra Grge Martića 2

Telephone

+387 33 225 591

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.katedrala-sarajevo.com/

 

Search