image
Pod zaštitom

Morića Han EW

Posjetite jedinu i najbolje očuvanu osmansku gostionicu u gradu, koja datira iz 16. stoljeća. Morića Han je mogao primiti do 300 gostiju i trgovaca iz raznih krajeva svijeta. Morića Han je han (tj. gostionica uz cestu) izvorno izgrađen 1551. godine u Sarajevu, Osmansko Carstvo (danas Bosna i Hercegovina). Nakon požara 1697. godine obnovljena je u današnjem obliku. Morića Han je jedan od objekata koji je finansirala i pripadala Gazi Husrev-Begovoj vakufi (Vakuf). To je jedini sačuvani han u Sarajevu. Nalazi se na Baščaršiji, ulica Sarači, u Starom Gradu.


 Evlija Čelebija, osmanski putnik, pisao je o svom posjetu Sarajevu 1659. godine i opisao Morića Han kao Hadži-Beširovog hana, jer je Hadži-Bešir tada bio posjednik hana. Suvremeni naziv vjerojatno dolazi od prezimena hanovih zakupaca s početka 19. stoljeća Mustafa-age Morića i njegovog sina Ibrahim-age Morića. No, neki izvori naziv ovog hana povezuju s braćom Morić koji su sudjelovali u pobunama protiv Osmanskog Carstva od 1747. do 1757. godine.

Građani Sarajeva okupili su se u Morića Hanu 29. srpnja 1878., osnovali Narodni odbor (engleski: Peoples Council) i protestirali protiv okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske.


Han je preživio nekoliko požara, posljednji u prosincu 1957. kada je cijela zgrada uništena. Rekonstruiran je od 1971. do 1974. i ukrašen perzijskim kaligrafskim natpisima iz pjesama Omara Khayyáma. Stari Grad je Gazi Husrev-Begovoj vakufi vratio vlasništvo nad Morića Hanom 1998. godine. Uprava zadužbine iznajmljuje han za poslovne svrhe koje odgovaraju povijesnom kontekstu, uključujući nacionalni restoran, prodavnicu perzijskih ćilima i vjerska društva.

Morića Han se spominje u pjesmi sevdalinke "Vila kliče sa vrha Trebevića" u filmu Kad je otac bio odsutan u režiji Emira Kusturice. Han je također odlično mjesto za probati domaće piće "salep", a osim Sarajeva, nema drugog mjesta u zemlji da ga probate.

image

VIJESTI - PONUDE

No news available

Contact

Address

Sarači 77

Telephone

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.bascarsija.ba

 

Search