image
Spomenik

Careva džamija EW

Careva džamija se smatra najstarijom džamijom u Sarajevu. Iza džamije se nalazi mezarje u kojem su sahranjeni istaknuti Sarajlije. Vjeruje se da se u njemu nalazi i mezar Isa bega Ishakovića, osnivača grada Sarajeva, koji mu je dao ime i time započeo novu eru u historiji grada. Prilikom osnivanja grada Sarajeva sredinom 15. stoljeća, bosanski plemić Isa beg Ishaković sagradio je Carevu džamiju, posvećenu sultanu Mehmedu Fatihu. Prema povijesnim podacima, džamija je bila skromnih dimenzija, bez kupole. Krajem 15. stoljeća stradao je u požaru. A 1565. godine na njenom mjestu sagrađena je nova džamija. Ime arhitekte nije poznato, ali neki pretpostavljaju da bi mogao biti šegrt Mimara Sinana.

Careva džamija je najveća jednokupolna džamija u Bosni i Hercegovini. Vrhunske je tehničke građevne karakteristike tog vremena, izrađena u klasičnom osmanskom stilu. Poznata je kao jedna od najljepših džamija na Balkanu iz osmanskog perioda. Najuzbudljivije značajke su prostrana unutrašnjost, dobro izbalansirane proporcije i visokokvalitetni ukrasni detalji. Mogli bismo istaknuti zadivljujuće stalaktitne ukrase i lijepo urađen mihrab.

1912. godine arhitekt Karl Paržik projektirao je zgradu Medžlis Uleme i uspješno je ugradio u kompleks Careve džamije. Nažalost, ova džamija je oštećena u ratu u Bosni (1992-1996) od strane srpskog agresora. Fasada je obnovljena 2015. godine, dok interijer još čeka opsežnu obnovu.

image

VIJESTI - PONUDE

No news available

Contact

Address

Obala Isa-bega Ishakovića

Telephone

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.carevadzamija.ba

 

Search