image
znamenitost

Ubistvo Franca Ferdinanda EW

Ovo je zasigurno među najpoznatijim i najfotografiranijim lokalitetima u Sarajevu, jer označava upravo mjesto gdje je Gavrilo Princip pucao France Ferdinand i njegovu suprugu Sophiu Chotek. Upravo na ovom mjestu je trenutno Muzej Sarajeva i nekadašnji spomenik koji obilježava procjenu nadvojvode i njegove žene. Upravo je to događaj koji je potaknuo Prvi svjetski rat, a ujedno simbolizirao borbu protiv prisutnosti Austro-Ugarske na teritoriju onoga što će kasnije biti poznato kao prva država južnoslavenskog naroda - Jugoslavija. Mlada Bosna je prije Prvog svjetskog rata bio revolucionarni pokret koji je djelovao u Kondominiju Bosne i Hercegovine, Austro-Ugarske. Njegovi članovi bili su pretežno mladi studenti, prvenstveno bosanski Srbi, ali i Muslimani i Hrvati. Među članovima grupe promovirane su dvije ključne ideologije — jugoslavenska (ujedinjenje u Jugoslaviju) i svesrpska (ujedinjenje u Srbiju). Filozofski gledano, Mlada Bosna je bila inspirirana raznim idejama, pokretima i događajima, poput njemačkog romantizma, anarhizma, ruskog revolucionarnog socijalizma, Fjodora Dostojevskog, Friedricha Nietzschea i Kosovske bitke. Principov čin dao je Austro-Ugarskoj izgovor da je tražila otvaranje neprijateljstava protiv Srbije i time ubrzala Prvi svjetski rat. U Jugoslaviji – južnoslavenskoj državi koju je on zamislio – Principa se smatralo nacionalnim herojem.




Rođen u seljačkoj obitelji bosanskih Srba, Princip je bio obučen u terorizmu od strane srpskog tajnog društva poznatog kao Crna ruka (pravo ime Ujedinjenje ili Smrt, “Unija ili smrt”). Želeći uništiti austrougarsku vlast na Balkanu i ujediniti južnoslavenske narode u federalnu naciju, smatrao je da prvi korak mora biti atentat na člana carske obitelji Habsburg ili visokog dužnosnika vlade.




Saznavši da će Franz Ferdinand, kao generalni inspektor carske vojske, u lipnju 1914. službeno posjetiti Sarajevo, Princip, njegov suradnik Nedjelko Čabrinović i još četvorica revolucionara 28. lipnja čekaju nadvojvodinu povorku. Čabrinović je bacio bombu koja se odbila. sišao s nadvojvodinog automobila i eksplodirao ispod sljedećeg vozila. Nedugo kasnije, dok su se vozili u bolnicu kako bi posjetili časnika ranjenog bombom, Franza Ferdinanda i Sophie ubio je Princip, koji je rekao da nije ciljao na vojvotkinju nego na generala Oskara Potioreka, vojnog guvernera Bosne . Austro-Ugarska je Srbiju smatrala odgovornom i objavila rat 28. srpnja.


Nakon suđenja u Sarajevu, Princip je osuđen (28. listopada 1914.) na 20 godina zatvora, što je najveća kazna za osobu mlađu od 20 godina na dan zločina. Vjerojatno tuberkulozan prije zatočeništva, Princip je podvrgnut amputaciji ruke zbog tuberkuloze kosti i preminuo je u bolnici u blizini svog zatvora.

image

VIJESTI - PONUDE

No news available

Contact

Address

Zelenih beretki 1, Sarajevo

Telephone

+387 33 533288

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.muzejsarajeva.ba/muzej-1878-1918/

 

Search