image
Hrana

Tržnica Markale EW

Osjetite atmosferu najpoznatije lokalne tržnice u Sarajevu. Iznenadite svoja osjetila nevjerojatnim aromama mesa, mliječnih proizvoda i svježeg voća. Ime Markale dolazi od njemačke riječi Markthalle što znači mjesto prodaje. Tri luka na pročelju ulaza zbog renesansnog stila više podsjećaju na kazalište nego na tržnicu. Prvobitno je izgrađen krajem 19. stoljeća, a stvorio ga je grad kako bi imao središnje mjesto za prodaju dostupnih proizvoda. Zanimljivo je da je to prvo mjesto u Sarajevu gdje je korišten čelik u gradnji i proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Gradska tržnica i zelena tržnica u susjedstvu šarena su mjesta na koja mještani dolaze kupiti svoju robu više od jednog stoljeća.


Tržnica Markale imala je svoj dio tragedije jer je nažalost i mjesto dva pokolja koja su se dogodila tijekom rata u BiH 1990-ih. Oba su uključivala namjerno granatiranje civila tijekom opsade Sarajeva, iako se do danas nitko ne zna tko je odgovoran za prvi masakr. Međutim, izravna posljedica toga bilo je uključivanje NATO-a u arenu sukoba što je na kraju dovelo do završetka rata.


Danas se u središtu tržnice nalazi veliko spomen-obilježje koje se nalazi malo dalje od Gradske tržnice i na kojem su prikazana imena civila koji su izgubili živote u granatiranju.


Unatoč ovoj tragičnoj pojavi, na tržnicama je i dalje živo i svakodnevno su otvorene za lutanje i uživanje u atmosferi te kupnju svježih proizvoda za uživanje.

image

NEA-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεν βρέθηκαν νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Ferhadija 7

Τηλέφωνο

+37 33 205 353

Emails-Website

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. www.trznice.ba/ba/pijaca.php?id=1

 

Search