image
image
image
Muzeji

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u Slanome je novootvoreni obnovljeni prostor koji predstavlja središnje mjesto okupljanja, edukacije i druženja lokalnog stanovništva, ali je ujedno i jedinstven prostor bogate kulturne izložbene ponude namijenjene posjetiteljima iz cijelog svijeta koji žele upoznati lokalnu kulturu. Zavičajna je kuća smještena u prostorima Župnog dvora, koji je vrijedno zaštićeno dobro, koje je Dubrovačka biskupija dala općini na pedesetogodišnje korištenje. Sam je objekt bio razrušen i uništen tijekom Domovinskog rata, a lokalne su ga vlasti u suradnji s drugim lokalnim dionicima obnovile i stavile u društvenu i turističku funkciju.

Zavičajna kuća je osmišljena tako da svim posjetiteljima pruža uvid u izrazito bogatu povijest i tradiciju življenja na području Dubrovačkog primorja. Većinu izloženih predmeta čine različiti artefakti materijalne kulturne baštine, velikim dijelom prikupljeni od strane građana. Postav nije konačan te se stalno nadopunjuje, što ovaj muzej čini modernim i aktualnim. Posjetitelji će tijekom razgleda moći vidjeti ranokršćanske sarkofage, saznati zanimljivosti o bogatoj pomorskoj tradiciji, obližnjem Kneževom dvoru u Slanome, čitav niz etnografskih izložaka od kojih se posebno ističu primjeri narodne nošnje dubrovačkog kraja te različiti nakit i ukrasi. Tu je također zbirka maketa brodova preko kojih posjetitelji upoznaju brodovlje i život pomoraca Dubrovačkog primorja, a svakako vrijedi i vidjeti 3D prikaz oltara Poklonstva kraljeva.

Zavičajna kuća nije samo muzej izloženih artefakata, već je i društveni i kulturni centar primorskoga života pa je u prizemlju uređena dvorana za predavanja, kulturne događaje i znanstvene skupove. Na prvom se katu nalaze smještajne jedinice za predavače, umjetnike, kustose i goste, dok je na drugom katu multimedijalna dvorana namijenjena kulturi i obrazovanju, ali je istovremeno i galerijski prostor. Sve to skupa čini Zavičajnu kuću jedinstvenim projektom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, potpuno usmjerenim vrednovanju baštine s jedne strane te istovremenim tumačenjem te baštine u suvremenom kontekstu Dubrovačkog primorja kao živog prostora tradicije i suvremenosti, baštine i turizma.

Fun fact: Slano je nekoć bilo značajna luka Dubrovačke Republike. Njegova je brodarska i pomorska povijest velika i slavna. Danas se u Slanom nalazi važna marina opremljena ugostiteljskim i opskrbnim objektima, koja predstavlja polazišnu točku za obilazak i uživanje u Elafitskim otocima.

 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search