image
image
image
Aktivnosti

Podobuče

Podobuče je mala uvala i naselje na južnoj strani poluotoka Pelješca. Pitomo, prekrasno, živopisno i daleko od svakog oblika masovnog turizma, Podobuče pruža u malom sve one krasote koje poluotok čine tako raznolikom destinacijom. Naselje broji svega nešto više od 35 stanovnika, što ga svrstava u skupinu malih i sačuvanih ribarskih i poljoprivrednih sela. Podobuče se nalazi na vinorodnom području na kojem se uzgajaju ponajbolja crna pelješka vina od sorte plavac mali. To su neka od najpoznatijih vina sa zaštićenih područja uzgoja, širom Hrvatske i svijeta poznatih položaja Dingač i Postup. Romantično naselje svoju puninu poprima tek uz čašu zrelog plavca s obližnjih vinograda, nakon koje možete krenuti u šetnju prema vinogradima.

Podobuče se sastoji od niza dalmatinskih kuća, koje svojom arhitekturom iskusnom promatraču odaju vlastitu funkciju ribarskih i vinogradarskih stambenih građevina, nikako ljetnikovaca za utapanje dokolice. Podobuče je oduvijek radilo, ispred kamenih kuća na moru i ponad njih na polju. U središnjem dijelu naselja nalazi se crkva sv. Andrije. Crkvica je izgrađena u 17. stoljeću u sklopu ljetnikovca dubrovačkog renesansnog pjesnika Mažibradića. Oko nje je oformljeno današnje naselje. Ribarstvo, vinogradarstvo i turizam temelj su današnje gospodarske djelatnosti Podobuča.

U naselju postoji više kuća za odmor, kao i apartmana, koji se svi nalaze uz samu plažu ili vrlo blizu nje. Redom su okrenuti prema Pelješkom kanalu. Naselje se nalazi u maloj, lijepoj uvali kao s razglednice, gdje se prve kuće gotovo dotiču mora i gdje se jutarnja kava pije uz njegov zvuk. Plaža što dijeli more od kuća je šljunčana plaža pod hladovinom borova, koja se blago spušta u čisto plavetnilo južnog Jadrana. Pored je mala lučica u kojoj lokalni stanovnici vežu svoje barke nakon povratka iz ribolova ili kad vrate turiste s ture po obližnjim skrivenim kutcima i manjim plažama. Do manjih se plaža u blizini može doći i pješice te romantično uživati u osami svih čari Pelješca. Na nekima od njih možete skinuti odjeću i kupati se u prirodnoj varijanti.

Podobuče je destinacija vina, romantike, odmora, ali i ribolova. Upućeni kažu da se ribari rijetko vraćaju praznih ruku. Geografski položaj Podobuča čini ga odličnom polazišnom i odredišnom točkom za jednodnevne izlete na Mljet, Korčulu, Dubrovnik ili pak neku drugu pelješku destinaciju.

Fun fact: Podobuče je malo romantično mjesto kao stvoreno za opušteni obiteljski odmor bez buke i stalnog motrenja gdje su najmlađi članovi. Tu su, kupaju se!

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search