image
image
image
Aktivnosti

Plaža Lovište

Na samom zapadu poluotoka Pelješca skriva se, kako ga vole nazivati, prava „oaza mira“ - Lovište. Ovo malo mjesto smjestilo se u jednom od najljepših zaljeva na poluotoku, a obuhvaća čak 4 kilometra obale s brojnim uvalama i prirodnim plažama. Iako se u povijesnim izvorima spominje još u 14. stoljeću, naselje Lovište nastalo je u 19. stoljeću, kad su ga naselili mahom doseljenici s otoka Hvara koji su umjesto iseljavanja u Ameriku ipak odabrali Pelješac. Danas se, kao i nekad, stanovništvo uglavnom bavi ribarstvom te uzgojem maslina i proizvodnjom vrhunskih maslinovih ulja. Klima je ovdje pokazala sve svoje blagodati jer u Lovištu je, s približno 3000 sunčanih sati godišnje i vrlo malo padalina, gotovo uvijek idealno vrijeme za kupanje.

Lovište posjetiteljima prezentira pravu egzotiku malog dalmatinskog ribarskog mjesta gdje svatko može pronaći svoj komadić mira i opustiti se od gradskih gužvi i ubrzane svakodnevice. Zahvaljujući upravo svom položaju na kraju poluotoka, ova oaza mira ne bilježi pretjerane gužve čak ni tijekom udarne ljetne turističke sezone. Neke od uvala nisu dostupne kopnenim putem već je do njih moguće stići jedino morskim putem, što ih čini privlačnima za nautičare. Osim nautičara, uvale na ovom dijelu poluotoka Pelješca, a posebno glavnu plažu Lovište, prepoznali su posjetitelji koji traže mirno mjesto za obiteljski odmor s djecom. Na ovoj šljunčanoj plaži postoje tuševi i svlačionice, a nekoliko koraka dalje nalaze se trgovina, kafić i restoran za otkrivanje domaćih delicija poput svježe ribe, školjki i morskih plodova. O čistoći tirkiznog mora svjedoči i bujno razvijeni biljni i životinjski svijet. Naime, u akvatoriju uz obalu Lovišta mogu se naći naselja morske trave posidonije i zaštićena vrsta školjke periske koju se može naći isključivo u čistom moru.

Osim toga, Lovište se može pohvaliti i svojim svjetionikom. Izgrađen krajem 19. stoljeća, svjetionik je odvojen od svjetioničarske zgrade i nalazi se na samoj morskoj obali, a zgrada je uvučena 200 metara prema unutrašnjosti. Nalazi se na rtu Lovišće, na mjestu gdje se spajaju Neretvanski, Korčulanski i Pelješki kanal. Svjetionik ima status zaštićenog kulturnog dobra kao profana graditeljska baština.

 

Fun fact: Lovište je bilo izolirano od kopna sve do 1973. godine, kada je izgrađena prva cesta, a do tada se u selo moglo doći jedino morskim putem. 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search