Arheološka nalazišta

Ostaci antičkog brodoloma “Pod galija”

Viganj se nalazi na zapadu poluotoka Pelješca i poznato je mjesto iz nekoliko razloga. Zapadno od Vignja kod Punte sv. Ivana u moru se nalaze ostaci antičkog brodoloma. Na dubini od otprilike 30 metara prostor je prepun keramike. Lokalitet je slučajno otkriven 1935. kada su spužvari u svome traganju za spužvama podigli s dna olovnu prečku sidra. Druga je prečka sidra podignuta iz mora 1958. godine. Od prve do druge prečke prošlo je preko dvadeset godina pljačkanja lokaliteta, a ta je praksa nastavljena i kasnije.

Prva ozbiljna istraživanja lokaliteta brodoloma provedena su 1971. i 1972. Istraživanjem se željelo utvrditi što se sve nalazi na dnu mora te su se vadili ostaci brodske konstrukcije, ali i drugi predmeti. Tijekom samog istraživanja ukradeno je nekoliko predmeta koje su istraživači pripremili za vađenje. Sam je lokalitet definiran površinom 18 x 12 metara. Većina ukradenih predmeta se kasnije pojavila na crnom tržištu, neki su otkupljeni za muzeje, ali su kradljivci uvijek nestajali s vidika pravde.

Brodolom je datiran u 2. stoljeće. Na temelju ostataka broda pretpostavlja se da je brod bio dug 25 metara te da je prevozio kuhinjsku keramiku u neku veću luku sjevernije na Jadranu. Istraživanjem je utvrđeno da je keramika bila podrijetlom iz Turske i Grčke. Predmeti koji su stradali u brodolomu pripadaju istočnoj kuhinjskoj keramici, a ponajviše je lončića, lonaca, zdjela, vrčeva, tanjura i plitica, tava, poklopaca te mali dio rijetkog primjera kuhinjskog inventara poput gorionika i gradela.

Viganj je danas poznato turističko odredište sportaša i aktivnih rekreativaca, koji na vodama Pelješkog kanala pronalaze svoj adrenalinski užitak u jedrenju na dasci, jedrenju pomoću zmaja, ronjenju, skijanju na moru… Ipak od svih sportova, windsurfing i kitesurfing su iznimno popularni, a Pelješki kanal koji je kod Vignja najuži pruža svakodnevne mogućnosti bavljenja ovim sportovima u ljetnim mjesecima. Zbog suženja kanala vjetar kod Vignja dobiva na snazi te mu je prosječna brzina 30 km/h, a najveća 70 km/h.

Viganj je središte surfanja u Hrvatskoj već dugi niz desetljeća, koliko se održavaju i brojna međunarodna i svjetska sportska natjecanja u jedrenju. S 260 sunčanih sati godišnje, stalnim vjetrom tijekom toplog vremena i brojnim drugim kulturnim i prirodnim zanimljivostima, Viganj je odredište svakog adrenalinskog zaljubljenika u more i vjetar!

 

Fun fact: Jedrenje na dasci (windsurfing) je sport koji je nastao 1958. u Velikoj Britaniji. Jedrenje na dasci se kao natjecanje organizira u dvije discipline: slobodno jedrenje i utrke oko bove. Kitesurfing je pak noviji adrenalinski sport, čiji se začeci vežu uz 1997. godinu kao početak komercijalnog kitesurfinga jer je te godine bilo moguće kupiti prvi zmaj za kitesurfing.

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search