image
image
image
Aktivnosti

Uvala Vučina

Žuljana je staro naselje na poluotoku Pelješcu i jedno je od rijetkih mjesta uz grad Ston koje na poluotoku nose ime romanskog porijekla, a u povijesnim se izvorima spominje još krajem 12. stoljeća. Zahvaljujući idealnom geografskom položaju uvale na središnjem jugoistočnom dijelu Pelješca, Žuljana je bila pogodan zaklon i poznato sidrište u svim povijesnim razdobljima. Na južnom kraju uvale nalazi se otočić Lirica sa svjetionikom na ulasku u Mljetski kanal. Uvala je otvorena prema zapadu s pogledom na Korčulu, Lastovo i Mljet, a s obzirom na isturene rtove i plitke obalne dijelove, uvala je bila mjesto mnogih antičkih i srednjovjekovnih brodoloma.

Zbog pojačanog pomorskog prometa u morskom kanalu između Pelješca i Korčule, kod otočića Lirica u blizini Pelješca nalazi se više podmorskih nalazišta. Jedno od njih odnosi se na ostatke antičkog brodoloma na dubini od 45 metara. Pronađene su amfore, željezno sidro, ostaci drvene konstrukcije broda i drveni klinovi. Pretpostavlja se da je do ovog brodoloma došlo zbog snažne bure koja je odnijela brod do Lirice, gdje se brod razbio i potonuo tridesetak metara sjevernije. Pronađene amfore datiraju u kraj 1. stoljeća prije Krista ili prvu polovicu 1. stoljeća. Osim toga, pretpostavlja se da pojedini dijelovi tereta, oprema broda i drvene konstrukcije još uvijek leže na dnu mora, prekriveni površinskim slojem pijeska.

Cijela uvala Žuljana bogata je pješčanim i šljunčanim plažama, a bogatstvo špilja privlači mnoge ljubitelje ronjenja koji istražuju bogati podvodni život, grebene i prolaze. Jedna od najljepših plaža je plaža Vučine. S blagim ulazom u more koje je gotovo uvijek na idealnoj temperaturi za kupanje i plitko, ova je plaža nezaobilazna i za sportske ribolovce. Plaža je izolirana, skrivena u prirodnom hladu visokih borovih stabala, što je čini idealnom za mirni obiteljski odmor od ubrzane svakodnevice. Plićaci su idealni za dječju igru u pijesku, a uz prirodnu hladovinu moguć je i cjelodnevni opuštajući dan na plaži.

 

Fun fact: Ljubitelji ronjenja u ronilačkom centru mogu iznajmiti ronilačku opremu i okolo Žuljane istraživati 6 olupina brodova na dubinama od 15 do 45 metara.

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search