Arheološka nalazišta

Ostaci torpednog čamca S-57

Podmorje u južnoj Hrvatskoj obiluje atraktivnim lokacijama za ronjenje. Jedna od najzanimljivijih lokacija nalazi se na Pelješcu kod svjetionika Lirica u blizini naselja Žuljana. Na toj se lokaciji nalazi potopljeni njemački torpedni čamac S57.

Torpedni čamac S57 proizveden je 1940. Iste je godine postao dio ratne mornarice, a prve je tri godine bio dio njemačkih flota u Sjevernom moru. Torpedni je čamac u Jadransko more stigao 1944. te je sudjelovao u različitim njemačkim vojnim akcijama na južnom Jadranu. U to su vrijeme na Jadranu djelovali i britanski ratni brodovi. Torpedni je čamac S57 bio dug 30 metara te je imao posadu od 16 osoba. U noći 19. kolovoza 1944. njemački je torpedni čamac završio karijeru u sukobu s britanskim ratnim brodovima, koji su topovima oštetili brod i na njemu uzrokovali požar u blizini Pelješca, oko dvije nautičke milje od svjetionika Lirica. Suočen s ozbiljnim požarom na brodu, njemački je zapovjednik torpednog čamca S57 dao potopiti brod eksplozivom. Dva su člana posade pritom poginula, a devet ih je ranjeno.

Potopljeni se njemački ratni brod danas nalazi na strmom dnu. Pramac broda nalazi se na dubini od 26 metara, dok je krma na dubini od 40 metara. Brod je bio napravljen od željezne konstrukcije i drvene oplate, koja je s vremenom istrunula, dok rešetkasta konstrukcija leži sačuvana i obrasla spužvama različitih boja. Brod roniocima nudi niz atrakcija – od torpednih cijevi na pramcu preko protuavionskog topa na krmi do različitih riba koje se skrivaju u njegovoj unutrašnjosti.

Olupina jurišnog čamca je danas zaštićena zakonom. Vrlo je dobro očuvana i predstavlja jednu od glavnih ronilačkih atrakcija južnog Jadrana. Pristup lokaciji je isključivo morskim putem, nekih stotinjak metara od obale. Na samoj lokaciji uglavnom nema snažnih morskih struja, ali valovito more može prouzrokovati probleme sa sidrenjem. Sama olupina sadrži još neke komade opreme i dijelove namještaja i osobnih stvari, međutim većina toga nestala je s broda tijekom ranih ronilačkih posjeta prije negoli je brod zakonom zaštićen.

 

Fun fact: Nakon što je posada broda uz pomoć ostalih njemačkih brodova koji su pokušali ugasiti požar na S57 shvatila da su britanski ratni brodovi svojom zasjedom ozbiljno oštetili brod, zapovjednik broda naredio je postavljanje eksploziva u trup brod. Eksploziv je probio dno i otada ova jedinstvena olupina torpednog čamca predstavlja vrhunsku ronilačku atrakciju. 

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search