image
image
image
Muzeji

Kuća meda u Majkovima

Dubrovačko primorje broji mnoge zanimljivosti, a među njima je svakako i mjesto Majkovo. Osim što se upravo ovdje nalazi prvi herpetološki rezervat u Hrvatskoj koji čuva populaciju riječne kornjače - jedne od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Republici Hrvatskoj, kroz Majkovo prolazi i dio nadaleko poznate Napoleonove ceste, a sigurno ćete zastati i na najljepšem vidikovcu na Jadranu, kod vidikovca Gajina u Gornjim Majkovima. Ovo slabo naseljeno mjesto ipak ne oskudijeva životom, i to onim u skladu s prirodom, održivim suživotom usprkos ponekad nemilosrdnim prirodnim prilikama i neprilikama. Gostoljubivi mještani Majkova uglavnom se bave poljoprivredom, maslinarstvom, vinogradarstvom i pčelarstvom pa će vas svakom prilikom ponuditi sviježim svežnjem začinskog bilja ili pak domaćim voćem i povrćem.

Godine 2013. godine u Majkovu je otvorena Kuća meda i tradicijskih proizvoda, svojevrsni suvremeni muzej pčelarstva. Obnovom stare mjesne škole otvorena su vrata znatiželjnicima koji ovdje mogu saznati sve o tradicionalnim proizvodima Dubrovačkog primorja, kušati različite vrste meda i pčelinjih proizvoda. Prostor muzeja posjetitelja vodi kroz sam proces proizvodnje meda, s jedinstvenim prikazom pčelinje zajednice. Vjerojatno najzanimljivija stvar najmlađim posjetiteljima je apisarij, to jest, prozirna staklena košnica kroz koju je moguće bez straha promatrati i maticu i njezino leglo, med i propolis. Također, ovdje ćete ubrzo saznati zašto medvjedi nisu omiljeni ni pčelama ni pčelarima; zašto je napitak od propolisa djelotvorniji od uobičajenih energetskih napitaka; kako žive matice, a kako pčele radilice i još mnogo toga. Osim brojnih vrsta košnica u Kući meda i tradicionalnih proizvoda u Majkovima ističu se i velike torte od pčelinjeg voska. Zidovi muzeja meda ukrašeni su vrhunskim fotografijama među kojima je i kalendar cvatnje mednog bilja u Dubrovačkom primorju naziva Pčelinji rajski vrt. S obzirom na to da je Kuća meda otvorena zahvaljujući neumornom djelovanju Pčelarskog društva Dubrovačkog primorja, ovdje su zastupljeni svi pčelari iz regije koji žele promovirati  i prodavati svoje proizvode - originalne suvenire, likere, sokove, pekmeze i ručno oslikane ukrasne jastučiće s primorskim motivima.

 

Fun fact: Pčelinji proizvodi spadaju među rijetku vrstu hrane koja ne zahtijeva dodatnu preradu. Mogu se konzumirati direktno, točno onako kako su ga pčele napravile. Usprkos naprednoj znanosti, med je namirnica koju znanstvenici još uvijek nisu uspjeli proizvesti umjetnim putem. 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search