image
image
image
Zaštićena područja i parkovi

Lokve u Majkovima i Neprobić

Majkovi su naselje u općini Dubrovačko primorje, koja se nalazi u središnjem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Vlada Republike Hrvatske je u siječnju 2022. donijela Uredbu o proglašenju posebnog rezervata Lokve u Majkovima. Posebni rezervat obuhvaća dvije lokve u naselju Donji Majkovi i lokvu u naselju Prljevići.

Lokve u Majkovima su prvi zaštićeni herpetološki rezervat u Republici Hrvatskoj. Herpetologija je disciplina koja proučava gmazove, a lokve u Majkovima i lokva u Prljevićima su važne kao staništa riječne kornjače, koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena te obitava na malom području od Pelješca do Prevlake. Riječ je o srednje velikoj kornjači čiji je oklop dug otprilike 20 cm. Hrani se algama, ličinkama kukaca, glistama, malim ribicama, školjkašima… Mlade su riječne kornjače mesojedi, dok su stariji primjerci u pravilu biljojedi. Broj jedinki ove vrste se smanjuje i ona je na području Pelješca i Dubrovačkog primorja ugrožena i strogo zaštićena te su za njezino uništavanje predviđene novčane kazne. Riječnoj kornjači najveću ugrozu predstavlja smanjivanje staništa i konvencionalna poljoprivreda sa svojim pesticidima i umjetnim gnojivima.

Lokve u Majkovima su jedno od četiri područja u Hrvatskoj na kojima obitava riječna kornjača. Osim kornjače, tu je još zabilježeno 19 vrsta vodozemaca i gmazova. Njih deset je strogo zaštićeno. Lokve su kao značajno stanište zaštićenih vrsta također dio ekološke mreže Natura 2000, koju čine područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i staništa u EU.

U Majkovima započinje i planinarski put prema vrhu Neprobić, koji se nalazi tri sata hoda od Majkova uz neposrednu blizinu granice s Bosnom i Hercegovinom. Sam vrh Neprobić nalazi se na 963 metra nadmorske visine. S vrha se pružaju vidici prema uvali Slano, Elafitskim otocima, Mljetu i Pelješcu s jedne strane te na hercegovačka brda s druge strane. Planinarski zemljovid za vrh ne postoji, međutim na planinarskim mrežnim stranicama moguće je preuzeti digitalne tragove planinarske staze od Majkova do Neprobića.

 

Fun fact: Riječne kornjače većinu vremena provode na suncu, a kad su napadnute odmah kreću u vodu, ali prije nego krenu u vodu kao obranu ispuštaju vrlo neugodan miris!

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search