image
image
image
Arheološka nalazišta

Arheološko nalazište groblja sa stećcima uz crkvu sv. Martina u Čepikućama

Čepikuće su malo selo u općini Dubrovačko primorje u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Danas u njemu živi 35 stanovnika, koji svojom živom svakodnevicom čuvaju tri skupine stećaka. U Dubrovačkom se primorju ukupno nalazi 362 stećka. Stećci su nadgrobni spomenici iz srednjeg vijeka, koji su se izrađivali od 12. do početka 16. stoljeća. Tada potpuno nestaju iz uporabe. Uglavnom su isklesani od kamena vapnenca, pravokutnog su oblika te ih nalazimo uspravne ili položene. Stećci su često bili ukrašeni, a budući da je umjetnik izrađivao stećak prema osobnim željama, često su ukrašeni kraćim natpisima ili različitim vizualnim prikazima – lukovi, zvijezde, životinje, vjerski simboli te kao najpoznatiji motiv čovjek s podignutom desnom rukom.

Na prostoru sela Čepikuća nalaze se tri skupine stećaka. Prva oko crkve svetog Martina, koja se nalazi na mjesnom groblju, druga na lokalitetu Dobrštak i treća je Novakovo greblje. Smatra se da Čepikuće imaju tako veliki broj stećaka jer se nalaze na putu od obale prema unutrašnjosti, a drevni je običaj još od prapovijesti, zatim antike pa sve do srednjeg vijeka da se groblja postavljaju uz puteve da bi mrtvi čuvali putnike i same puteve kao pristupe naseljima.

Novakovo greblje je jedno od najsačuvanijih groblja iz srednjeg vijeka u Dubrovačkom primorju. Prva ozbiljna pripremna istraživanja napravljena su 2011. godine. Groblje sadrži šest stećaka u obliku ploča, sanduka i sljemenjaka. Sljemenjak je stećak u obliku pravokutne kuće s krovom na dvije strane. Četiri stećka su ukrašena motivima štita i mača, scena lova, ptica, arkada i trolistom. Svi su konzervirani i restaurirani te vraćeni na izvornu lokaciju. Novakovo je greblje nastalo u razdoblju od sredine 13. do sredine 15. stoljeća. To je vrijeme kad ovo područje Dubrovačka Republika kupuje od Bosne te ga pripaja svome teritoriju.

Novakovo greblje nalazi se vrlo blizu druga dva lokaliteta. Lokalitet Dobrštak se nalazi udaljen 200 metara, dok su stećci oko crkve svetog Martina udaljeni nešto više od 300 metara.

 

Fun fact: Na području Dubrovačkog primorja nalaze se 34 lokaliteta sa stećcima. Novakovo greblje je jedan od najsačuvanijih, najvrjednijih i najljepših lokaliteta u Dubrovačkom primorju.

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search