image
image
image
Arheološka nalazišta

Rotonda u Ošljem

Rotonda je neslužbeni naziv ostataka male crkve smještene na padinama brda Utrk, koje se spušta prema malostonskom zaljevu. Rotonda se nalazi pokraj malog sela Ošlje blizu granice s Bosnom i Hercegovinom na području općine Dubrovačko primorje. Ošlje je nekad bilo jedno od većih naseljenih mjesta, a zasigurno i jedno od najstarijih, jer se spominje već u 10. stoljeću. Ošlje danas ima tek nekoliko desetaka stanovnika.

Sama crkva je prepuna misterija. Riječ je o građevini kakvih je u svijetu jako malo, dok je u Hrvatskoj Rotonda jedna od dvije takve – kružnog tlocrta s osam apsida s vanjske i unutarnje strane. Apsida je polukružni prostor crkve nadsvođen polukupolom. Rotonda u Ošlju nema sačuvan svod ni kupolu i općenito je slabo očuvana. Njezino je istraživanje započeto 1950-ih, kada su napravljeni i prvi konzervatorski zahvati na crkvi, međutim Rotonda je do današnjih dana ostala prilično skrivena i od posjetitelja i od znanstvenika i istraživača. Zato ni ne znamo kad je točno građena, ali se pretpostavlja da je riječ o 10. stoljeću. Ne znamo ni kako se crkva zvala jer o tome ne postoje nikakvi sačuvani tragovi. Ni znamo ni tko ju je gradio ni s kojom svrhom, ali pretpostavljamo da je riječ o privatnoj avanturi jednog od vladara u to doba.

Rotonda je toliko jedinstvena i neistražena da je i skrivena od slučajnih putnika. Sami lokalitet mještani nazivaju Bijela lokva zbog pojilišta koje se nalazi u blizini. Do Rotonde se može doći autom, a zatim slobodno hodate po okolnom zelenilu omeđenom suhozidima i snimate fascinantne fotografije ove stare građevine, koja iz zraka izgleda spektakularno. Zidovi Rotonde debljine su jednog metra, visine dva do četiri metra. Ukupan je unutrašnji prostor kružne osnove malo preko šest metara. Sama gradnja je jednostavna, rustikalna. Debeli lomljeni kamen, klesan na dijelovima gdje je to potrebno.

Rotonda stoji u svojoj jedinstvenosti i tajnovitosti na zelenim padinama, sama također okružena raslinjem, kojem ne odolijevaju ni zidovi ove zaista vrijedne i važne građevine.

 

Fun fact: Rotonda sve više privlači pažnju istraživača zvuka jer posjeduje stanovita akustička svojstva, koja joj omogućuju da zvuk ostaje unutra, dok se vanjski zvuk odbija.

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search