image
image
Aktivnosti

Pješačke i planinarske staze na Pelješcu i u Dubrovačkom primorju

Pri samom spomenu planinarenja na Pelješcu iskusnim i onim manje iskusnim hrvatskim planinarima odmah se javlja prizor Sv. Ilije, najvišeg vrha Pelješca smještenog iznad obližnjeg Orebića. I dok je Sveti Ilija planinarima omiljena i dobro poznata destinacija, ponajprije zbog vidika koji se s njega otvaraju prema otocima s jedne strane te prema kopnu s druge strane, Pelješac nudi planinarske i pješačke staze za ljude različitog iskustva, kondicije i avanturističkog znanja. Zajedničkim je trudom turističkih zajednicama izrađena interaktivna mrežna mapa planinarskih i pješačkih staza na Pelješcu. Mapa je dostupna na poveznici: https://www.dalmatia-trails.bike/peljesac-staze/

Na mapi je prikazano ukupno šest planinarskih staza, zajedničke dužine 39 kilometara. Neke od označenih planinarskih staza su markirane , dok su druge neoznačene klasičnim markacijama, ali su zato dostupni digitalni tragovi za sve staze. Tragovi se mogu preuzeti i koristiti na pametnim telefonima i satovima. Kretanje planinarskim stazama znači kretanje po makadamu i planinskim putevima, dok pješačke staze ponekad znače i kretanje po asfaltu. Svakako se dobro opremite, ponesite zaštitu protiv sunca, dovoljnu količinu vode te se dobro informirajte prije polaska. Za razliku od zahtjevnijeg planinarenja, pješačenje je moguće i oko većih naselja pa se tako neke pješačke staze nalaze oko Stona, Malog Stona, Trpnja i Orebića. U Orebiću se nalazi i stanica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Dubrovačko primorje širi svoju ponudu usluga pa je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja izrađen Turističko-planinarski zemljovid Dubrovačkog primorja, koji donosi prikaz pješačkih i planinarskih staza u općini. Zemljovid je dostupan u većini knjižara i prodavaonica sportske opreme za planinare pa svakako nabavite karte prije polaska na teren. Informacije o svim planinarskim stazama na području Dubrovačkog primorja, ali i poluotoka Pelješca dostupne su na mrežnim stranicama HGSS-a: https://www.hgss.hr/kartografija/. Obavezno provjerite staze prije negoli krenete u samostalnu avanturu. Prikupite sve potrebne informacije, ponajprije o odjeći i obući potrebnoj za sigurno prolaženje stazom te nikako nemojte zaboraviti provjeriti lokacije restorana, konoba i drugih ugostiteljskih radnji.


Fun fact: Najviši vrh Pelješca je Sveti Ilija koji se nalazi na 960 metara nadmorske visine te predstavlja najljepši vidikovac među morskim planinskim vrhovima.

image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search