image
image
image
Aktivnosti

Biciklističke staze na Pelješcu i u Dubrovačkom primorju

Prostor poluotoka Pelješca najpoznatiji je po izvrsnim vinima i kuhinji, naravno uz predivne mediteranske plaže. U posljednje vrijeme ulažu se znatni napori da gosti Pelješca mogu uživati u širokoj ponudi aktivnosti na otvorenom. Svojom dužinom i reljefom Pelješac je idealan za vožnju bicikla. Zato su turističke zajednice poluotoka zajedničkim trudom u suradnji s iskusnim lokalnim biciklistima osmislile i izradile interaktivnu mapu biciklističkih staza na Pelješcu.

Mapa biciklističkih staza na Pelješcu ukupno broji pet kružnih staza zajedničke dužine 184 kilometra. Karta je dostupna na poveznici: https://www.dalmatia-trails.bike/peljesac-staze/

Na karti se nalaze podaci o svim rutama te se mogu preuzeti digitalni tragovi pojedine staze. Dužine pojedine kružne staze kreću se od 28 kilometara do 50 kilometara, koliko iznosi najduža. Težina staza kreće se od srednje zahtjevnih do iznimno zahtjevnih. Na sve je staze potrebno ponijeti dovoljnu količinu vode. Ni jedna staza nije u potpunosti označena klasičnim putokazima, već je njezin zapis dostupan u digitalnom obliku. Sve staze kombiniraju vožnju po makadamu i asfaltu osim najteže staze (staza br. 1) koja uz spomenute podloge donosi i tri kilometra vožnje po planinarskim putevima. Staze započinju u sljedećim mjestima: Orebić (staza br. 1), Kuna (staza br. 2), Žuljana (staza br. 3), Ston (staza br. 4) i Orebić (staza br. 5). Stazama se krećete na vlastitu odgovornost, stoga budite dovoljno spremni, imajte sa sobom potrebnu opremu, a svoje smeće nosite natrag sa sobom.

Općina Dubrovačko primorje je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja izradila interaktivnu mrežnu mapu biciklističkih staza na svome području. Da bi se biciklisti lakše snalazili na terenu, postavljeni su QR kodovi s oznakama lokacije i informacijama o terenu na kojem se nalaze. Zato je preporučljivo da biciklisti sa sobom imaju mobitel s internetskom vezom, što će im uvelike pomoći da se ne izgube. Prva označena staza je tematska biciklistička staza „Stećci Dubrovačkog primorja“ u dužini od 50 kilometara od Slanog do Bistrine.

 

Fun fact: Interaktivne karte biciklističkih staza se kontinuirano nadograđuju podacima o konobama i restoranima, mjestima odmora i užitka za bicikliste rekreativce i sportaše.

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search