image
image
image
Aktivnosti

Sveti Ilija

Sveti Ilija je najviši vrh Pelješca i najpoznatija planinarska destinacija na poluotoku. Mnogi ga planinari smatraju i najljepšim vidikovcem na hrvatskim planinama. Sam vrh je relativno prostrani kameni plato označen drvenim križem s kojeg se pogled rasprostire po obližnjim dalmatinskim otočićima i otocima: korčulanski arhipelag i grad Korčula, Mljet, Lastovo, Vis, Hvar… te po kontinentalnim vrhovima Hrvatske, BIH i Crne Gore. Tko voli panoramske fotografije, na vrhu će uživati.

Uspon na vrh moguć je iz tri najčešća polazišta: Orebić,  Bilopolje i Gornja Nakovana. Svaki od uspona traje dva do tri sata hoda. Nizinski dijelovi brda obrasli su hrastom, dok se iznad 750 m nalaze borove šume i stijene. Planinarenje je moguće tijekom cijele godine iako iskusni planinari preporučuju proljeće i jesen kao vrijeme kad je uspon najugodniji zbog nižih temperatura. Ljeti su temperature visoke i obavezno je na uspon ponijeti dovoljnu količinu vode. Također je obavezna planinarska obuća, visoke cipele koje štite noge. Prilikom uspona u bilo koje godišnje doba preporučuje se i nošenje dugih hlača. Planinarski su putevi markirani, a za uspon na vrh možete koristiti i planinarske karte Pelješca u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja ili poduzeća SMAND. Također, na planinarskim je internetskim stranicama moguće skinuti i digitalne tragove za pojedinu rutu.

Na putu do vrha nalaze se i dva objekta, drvena kućica na 560 metara i zidana na 800 metara nadmorske visine, koja je u potpunosti obnovljena 2008. na stotu godišnjicu gradnje. Zidana je kućica prvotno napravljena zbog potreba lova na čagljeve, divlje pse srednje veličine.

U samom Orebiću, mjestu ispod planine, nalazi se i Planinarsko društvo „Sv. Ilija“, čije podatke možete pronaći na Facebooku te na mrežnim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza, koji će vam sigurno dati korisne savjete ukoliko se odlučite za uspon na vrh.

Sam vrh Sveti Ilija nosi naziv po svecu Iliji, koji u narodu još ima naziv Gromovnik. Na vrhu je bila sagrađena i crkva, koju su uništili mnogi udari gromova u 19. stoljeću, tako da po lošem ili olujnom vremenu ne krećite na vrh i ne igrajte se gromovima.

 

Fun fact: Sveti Ilija je naziv vrha na brdu koje se još naziva Zmijino brdo, a taj mu naziv nije pripao zbog pogleda na otoke, već zbog poskoka koji obitava na brdu. Poskok je zmija otrovnica. Stoga, pamet u glave i planinarsku obuću na noge!

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search