image
Aktivnosti

Maslinici: Trpanjski putevi maslinova ulja

Općina Trpanj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prostire se na 37 kilometara kvadratnih, a obuhvaća sljedeća naselja: Gornja Vrućica, Donja Vrućica, Duba Pelješka i Trpanj. Cijelu općinu najbolje bi bilo proći putevima pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, a definitivno je mudro odvojiti dovoljno vremena za istinski doživljaj svega na što se nailazi putem.

Donja i Gornja Vrućica smjestile su se u kotlinama i na padinama brda u unutrašnjosti Pelješca. Dalmatinski krš, vinogradi, maslinici i ljekovito mediteransko raslinje neizostavni su motivi ovoga krajolika, uz obavezne podsjetnike na bogatu prošlost u obliku crkvica i kapelica koje se spominju među starim crkvenim dokumentima. U Donjoj Vrućici započinje stari put koji se odvaja od asfaltirane ceste prema Dubi, a naziva se još i Put ljekovitog bilja. Putem se nailazi na samoniklu kadulju, ružmarin, vrijes i smilje, dragocjene izdanke mediteranske klime.

Trpanj se ponosi svojom šetnicom koja započinje na Trpanjskoj rivi, a u nastavku prati obalu, uvale i kupališta. Staza je asfaltirana pa je pogodna kako za šetače, tako i za trkače dok prolaze kraj mora, kamena, mediteranskog bilja i borove šume koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  Staza je dugačka 1300 metara, a završava iznad uvale Blace, poznate po ljekovitom blatu.

Trpanjski putevi maslinovog ulja ipak su nešto duži. Radi se o 6 kilometara pješačke i biciklističke staze koja počinje kod kampa Vrila, a završava kod Velike Prapratne. Prolazeći stazom nailazi se na obnovljene stoljetne suhozide i maslinike. Pogotovo ohrabruje činjenica da posljednjih godina ima sve više novih nasada maslina. Panoi s detaljnim prikazom puteva i kamene klupe za odmor nalaze se na svim križanjima puteva i proširenjima. Poželjno je iskoristiti ih ne samo za stanku i predah, već i kao vidikovce za savršeni spoj mora, masline i kamena, a oni koji su nepopravljivi avanturisti svakako ne smiju zaobići brdske staze Viter, Lozicu, Paškalov put i Miloševicu.

 

Fun fact: Plaža Jezero u Dubi ustvari je šljunčani sprud kojeg s jedne strane zapljuskuju morski valovi, a od brda Sv. Ilije dijeli ga prirodno slatkovodno jezero čija se voda potokom preko plaže ulijeva u more.

 

 


image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search