image
Aktivnosti

Gurića selo - penjalište

Pelješac obiluje stijenama. Naročito je mnogo stijena oko Orebića na Svetom Iliji i pravo je čudo da uz sav svijet sportskih rekreativaca i avanturista što voze valove, lete, rone, bicikliraju i trče, stijene ne obiluju sportskim penjačima. Planinarenje po Pelješcu je sve popularnija aktivnost, rute su poznate, a pomalo na sportskim stranicama penjača sportaša i rekreativnih penjača izviru informacije o penjanju na Pelješcu.

Da bi penjanje bilo uspješno, sigurno i privuklo penjače koji će dio svoga boravka i odmora provesti na stijeni, važno je da penjalište bude uređeno. Prva dva sektora uređena su iznad Orebića pored malenog Gurića sela do kojeg dolazite kad u Orebiću kod hotela Bellevue skrenete desno kod table Bilopolje – Lampalovo - Guriće. Nakon kraće vožnje autom vidi se stijena. U Gurića selu se nalazi i OPG HRID, gdje možete fino završiti ili započeti penjanje, uz večeru, ručak i vino, samo prije provjerite radno vrijeme i naručite nešto ispod peke.

Dva uređena sektora nazivaju se Pržun i Hrid. Sektor označava stijenu koja penjačima nudi niz smjerova različitih težina i duljina te osiguranih međuosiguranjem, koje penjači nazivaju spitovima. Dva su sektora različitih položaja pa je tako onaj s lakšim smjerovima okrenut jugu, što po ljetnim mjesecima i popodnevnom dijelu dana može biti prevruće, prava pržiona. Drugi je jugozapadno okrenut i sadrži teže smjerove. Na lakšem je moguće penjati do nekih 11 sati ujutro do kad ga štiti sjena jugozapadne stijene. Sidrišta su u odličnom stanju.

Penjalište kod sela Guriće nudi ukupno preko dvadeset smjerova. Lakši smjerovi na južnoj stijeni težine su 4b do 5c uz jedan smjer s ocjenom 7. Duljina smjerova je od 8 do 19 metara. Teža pak stijena nudi smjerove uglavnom s ocjenom 6 te pokojom peticom i sedmicom. Duljina tih smjerova je od 8 metara do 23 metra.

Penjanje je aktivnost kojom se razvija čitavo tijelo. Zabavna je, a opet nosi određenu dozu adrenalina i znoja te je kao takva savršena kombinacija s kupanjem na obližnjim plažama.

Fun fact: Početni su smjerovi uređeni 2012. u sklopu akcije „Dajmo im da penju“ kada su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iz Ogulina i Orebića u suradnji s općinom Orebić i Planinarskim društvom Sv. Ilija uredili prvu stijenu za penjanje. 

image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search