image
Crkve i samostani

Samostan i crkva Gospe od Anđela

Dubrovačka je Republika 1479. sklopila ugovor o gradnji crkve u tamošnjem naselju Trstenica, što je današnji Orebić. Dvije godine nakon toga Republika donosi odluku o dodjeli zemljišta za izgradnju samostana. Samostan i crkva u gotičko-renesansnom stilu sagrađeni su nad stijenom u blizini naselja Podgorje. Prostor samostana predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na poluotoku Pelješcu s panoramskim pogledom na Pelješki kanal i otok Korčulu s druge strane kanala.

Franjevački je samostan služio kao dom za Franjevce, ali i kao mjesto duhovne skrbi i nauke za puk, a mogao se oduprijeti i napadima gusara zbog svojih obilježja utvrde. U istočnom krilu samostana danas se nalazi vrlo posjećeni muzej u kojem su izloženi brojni dokumenti i druga građa o crkvenoj i pomorskoj prošlosti Orebića. Crkva u sklopu samostana je svetište pomoraca i svojevrsna zavjetna crkva orebićkih pomoraca i puka. Samostan je obnovljen tijekom 19. stoljeća kada su obnovljeni krovovi i orgulje, postavljeni mramorni oltari i nabavljena nova zvona. Orebićki kapetani koji bi prolazili Pelješkim kanalom sirenom bi pozdravljali Franjevce, a ovi bi im uzvraćali zvonjavom crkvenih zvona. Samostan je spomenik kulture te posjeduje knjižnicu iz 16. stoljeća. Uz njega se nalazi i kapetansko groblje s raskošnim grobnicama i mauzolejima. Najpoznatiji je mauzolej obitelji Mimbelli, koji svjedoči priči o dovršetku slave kapetana i brodovlasnika iz Orebića. Brodovlasnička obitelj Mimbelli je zaslužna za gradnju vodovodu u Orebiću i obnovu franjevačke crkve.

Samostan i crkva Gospe od Anđela nalaze se ponad Čempresade, posebnog rezervata šumske vegetacije, što je zakonom zaštićeni dio prirode. Čempresada se prostire na 46 hektara, a posebnim je rezervatom proglašena 1964. godine. Sastoji se od stabala vertikalnog i horizontalnog čempresa te alepskog bora koji se prostire rubno oko središnjeg dijela čempresa. Tu su još značajni hrast crnika i hrast oštrika, kao i niz drugog manjeg raslinja. Rezervat je dio najveće europske ekološke mreže NATURA 2000 kao područje posebne zaštite za ptice.

 

Fun fact: Mauzolej Mimbelli rad je kipara Ivana Rendića te svjedoči o kraju slave i uspješnosti orebićkih kapetana i brodovlasnika. Anton Mimbelli je posjedovao 33 jedrenjaka i bio je najveći mecena u Orebiću, ali se njegov sin Baldo zaljubio u kćer guvernante koju je tata Anton doveo iz Rusije. Bila je to nedopuštena ljubav koju mu roditelji nisu odobrili. Baldo se nakon toga zakleo da se nikada neće ženiti. S grobnicom koju je dao sagraditi za sebe i obitelj pokopana je loza Mimbelli.

image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search