image
image
image
Arheološka nalazišta

Arheološko nalazište „Gradina“ u Trpnju

Na sjevernoj obali poluotoka Pelješca nalazi se slikovito mjesto važnog povijesnog i pomorskog značaja s nezaboravnim pogledom na obalni pojas južne Dalmacije – Trpanj. Na samom ulasku u Trpanj s morske strane nalazi se brdo Gradina s vidikovcem i najljepšim pogledom na trpanjsku luku, otok Hvar i cijeli Neretvanski kanal.

Na trpanjskoj obali rimski osvajači zatekli su naselje ilirskih Plerejaca na padinama Gradine, vrsne izvidnice prema Biokovu. Na vrhu tog brežuljka bizantski car Justinijan vodio je borbu za ponovno osvajanje obale te je dao sagraditi niz utvrda diljem cijele obale, kao i trpanjsku Gradinu, kako bi osigurao pomorski put uz obalu.

Arheološko nalazište smješteno je na brdu Gradina iznad trpanjske luke. Vidljivi su ostaci veće utvrde koja se prostirala na površini od 1800 metara kvadratnih. Prema tehnici gradnje i arheološkim nalazima, ova utvrda datira u razdoblje kasne antike. Zidovi prate konfiguraciju terena, a s istočne strane nalaze se dvije pravokutne kule. Iznutra je građevina bila podijeljena na više prostorija različitih dimenzija od kojih je najbolje vidljiva cisterna.

Nalazi keramike i suhozida upućuju na činjenicu da je na padinama brežuljka Gradine iznad luke postojalo prapovijesno gradinsko naselje. Osim ostataka kasnoantičke utvrde, na istom mjestu pronađeni su i razni nalazi iz rimskog doba - nadgrobna ploča, tragovi mozaika te ostaci zidova.

Stubište i put koji vodi do ovog spomenika kulture i vidikovca izgrađeno je 1936. godine. Na samom vrhu vidikovca nalazi se kip Gospe, nazvan „Zvijezda mora“, koji je štitio pomorce na dugim putovanjima svjetskim morima. Poseban dan za provesti u Trpnju je blagdan Velike Gospe (15. kolovoza), kad stanovnici Trpnja u čast Gospinog lika isplovljavaju svojim barkama ususret kipu podno kojeg se održava sveta misa.

Zaljubljenici u povijest i netaknutu prirodu s veličanstvenim pogledima s brežuljaka neće dugo dvojiti oko posjeta Trpnju i poluotoku Pelješcu. Osim aktivnog boravka u prirodi i brojnih povijesnih znamenitosti, Trpanj  ima i vrhunsku autohtonu enogastronomsku ponudu.

 

Fun fact: Stanovnici Trpnja prvi su u povijesti zahtijevali da se trgovačka korespondencija vodi na hrvatskom jeziku u vrijeme kad su aristokracija i građani talijanskog podrijetla negirali svaki kulturni karakter jezika širokih masa, što je imalo značajnog odjeka po cijeloj Dalmaciji. Odatle i posprdni naziv stanovnicima Trpnja – „terribili farauni“. 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search