image
image
Arheološka nalazišta

Arheološko nalazište Kotorac – Zakotorac

Posljednjih godina mjesto Zakotorac na poluotoku Pelješcu svrstava se među najatraktivnija arheološka nalazišta u Europi. Prapovijesni nalazi koji datiraju još u 8. stoljeće prije Krista rezultat su arheoloških istraživanja iz 2020. godine, a godinu kasnije nastavljena su i dodatna istraživanja.

Pronađene su prapovijesne gomile iz različitih razdoblja oko gradine na brdu Kotorac, a pretpostavlja se da ih na ovom prostoru ima čak 27. Arheolozi su uvjereni da je ovo groblje i obližnje mjesto Kotorac izgrađeno uz cestu koja je povezivala Grke( koji su u tom dijelu povijesti kolonizirali Jadran) i Ilire. Najznačajnije otkriće je takozvani grob ratnika iz 4. stoljeća prije Krista u kojem je pronađena grčko-ilirska kaciga. Izrađena od bronce, kaciga ima čvrstu zaštitu za glavu i karakteristični pravokutni izrez za lice. Do sad je u Europi pronađeno tek četrdesetak ovakvih kaciga, što dodatno pridaje značaju ovog nalaza. Osim kacige, pronađeni su ostaci drugog željeznog oružja poput noževa i koplja. Detaljnim i dugotrajnim arheološkim istraživanjima i analizama, utvrđeno je da je u istraženom grobu u kojem je pronađena kaciga bilo sahranjeno čak 13 individua. Pronađeni su ostaci odraslog muškarca, žene i djeteta, koji su relativno dobro očuvani, dok su ostaci preostalih 10 individua sačuvani samo u manjim dijelovima.

Nastavkom istraživanja 2021. godine utvrđeno je da je starija grobna gomila u potpunosti poništena podizanjem grobova u suhozidnim grobnicama u 4. stoljeću prije Krista. Tad se najvjerojatnije naišlo na starije grobove i ostatke koji su pažljivo skupljeni i položeni na dno novih grobova. Dokaz tome su i rezultati analize ostataka, koji govore o razlici od najmanje 400 godina među pojedinim primjercima posmrtnih ostataka. Na temelju toga širi se spoznaja o potrebnim ritualima I običajima prapovijesnih ilirskih zajednica na Pelješcu.

U novoistraženim grobnicama pronađeni su brojni dodatni arheološki nalazi koji su se polagali uz pokojnika kao grobni prilog: keramičke posude grčkog podrijetla, željezno oružje – koplja i noževi, nakit i dijelovi nošnje – brončano prstenje, narukvice, privjesci, igle, fibule, ukrasi za kosu i odjeću te jantarne perle.

 

Fun fact: Keramički nalazi grčkog podrijetla našli su se na ovim prostorima prema procjenama arheologa kao posljedica razvijene trgovine ili gusarstva, koje je u to vrijeme bilo vrlo česta pojava na ovim krajevima.

 

 

image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search