image
image
image
Crkve i samostani

Franjevački samostan i crkva Gospe od Loreta – Delorita

Kuna Pelješka malo je naselje na poluotoku Pelješcu u sklopu općine Orebić, koje obiluje prirodnim i sakralnim znamenitostima. Nezaobilazni je zaštićeni spomenik kulture crkva Gospe od Loreta ili Delorita kako je mještani zovu, zajedno s franjevačkim samostanom, koja predstavlja najmonumentalnije barokno zdanje dubrovačkog područja izvan samog grada Dubrovnika. Davne 1681. godine stanovnici su usred poluotoka podigli crkvicu u čast Blaženoj Djevici Mariji od Loreta. Crkva je građena po uzoru na dubrovačku katedralu, a obuhvaćala je prostor prezbiterija sadašnje crkve koja je 1705. dovedena u današnji oblik: trobrodna, duga 30 metara i široka 12 metara. Crkva ima 5 oltara – glavni i četiri pobočna. Glavni oltar sa sv. Ivanom Krstiteljem oslikao je poznati fra Celestin Medović čiji ljetnikovac također predstavlja nezaobilaznu stanicu peljeških posjetitelja. Povlasticama iz 1705. godine Delorita postaje vlasništvo Provincije sv. Frana u Dubrovniku s pravom da uz crkvu može sagraditi samostan. Samostanska zajednica ustanovljena je 1708. godine kad i počinje 40-godišnja gradnja samostana. Danas samostan ima vrijednu riznicu umjetnina s radovima slikara fra Ambroza Testena i fra Celestina Medovića.

Osim poznatog Medovića, Kuna Pelješka iznjedrila je još jednog slikara koji pomiče granice umjetnosti, čak i na pragu svog stotog rođendana. Osebujni Emil Bobanović Čolić akademski je slikar međunarodnog ugleda. Diplomirao je slikarstvo i književnost, a tek od svoje šezdesete godine krenuo se baviti i kiparstvom. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a među najvećima je medalja Lorenzo il Magnifico i diploma u selekciji skulptura sa svjetske izložbe u Firenci 2001. godine.

Prolazeći Pelješcem naići ćete i na jedinstvenu farmu – farmu tovara. Obiteljsko gospodarstvo broji 70 magaraca, 150 ovaca, 150 koza i 10000 trsova vinove loze, a posjetitelji nikako ne mogu otići ravnodušni odavde. Pitomi magarci atrakcija su strancima jer vjerojatno nitko od njih još nije pokušao zajahati magarca, a kamoli sudjelovati s njima u utrci magaradi. Osim toga, u sklopu obiteljskog gospodarstva ponudit će vas isključivo domaćim jelima i proizvodima: vinom, likerima, sokovima, sirevima, pršutom, pancetom, salamom i domaćim kruhom.

 

Fun fact: Pučki naziv Delorita (za crkvu Gospe od Loreta) potječe od Loreta, slaveći uspomenu Gospine kućice koju su prema legendi prenijeli anđeli. 

image
image
image

NEA-PONUDA

Nisu pronađene vijesti

Contact

Adresa

Telefon

E-pošta-web stranica

 

Search